DMCA Policy

DMCA Policy: Foto's verwijderen die inbreuk maken op auteursrecht

Als website eigenaar is het belangrijk om te weten hoe om te gaan met foto's die mogelijk inbreuk maken op het auteursrecht van anderen. Volgens de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) ben je als eigenaar van een website verplicht om actie te ondernemen als je een melding krijgt dat er content op je site staat die auteursrechtelijk beschermd is. In dit artikel leggen we uit hoe je moet handelen om foto's te verwijderen die in strijd zijn met de DMCA Policy.

Stappen om een foto te verwijderen onder de DMCA Policy

  1. Controleer of de melding voldoet aan de eisen van de DMCA. De melding moet onder andere het auteursrecht aantonen en aangeven welke content precies inbreuk maakt.
  2. Verwijder de betreffende foto('s) zo snel mogelijk van je website, of blokkeer de toegang ertoe.
  3. Stel de partij die de content geplaatst heeft op de hoogte dat je de foto verwijderd hebt naar aanleiding van een DMCA melding.
  4. Stuur een bericht naar de partij die de DMCA melding ingediend heeft dat je actie ondernomen hebt om de foto te verwijderen.

Voorkom problemen door foto's goed te checken

Om te voorkomen dat je überhaupt foto's moet verwijderen op basis van de DMCA Policy, is het verstandig om altijd goed te controleren of je het recht hebt om een afbeelding te gebruiken. Ga er niet zomaar vanuit dat een foto rechtenvrij is. Kijk kritisch of er een licentie of toestemming van de maker bij staat. Zo verklein je het risico dat je later een foto moet verwijderen.

Maak een DMCA Policy zichtbaar op je site

Zorg dat je een duidelijke DMCA Policy pagina hebt op je website waar copyright houders naartoe geleid worden om een verzoek tot foto verwijderen in te dienen. Leg daar ook uit welke stappen jij onderneemt na een DMCA melding. Hiermee laat je zien dat je dit serieus neemt en voorkom je verdere escalatie van eventuele geschillen.

Door alert te zijn op auteursrechten en de DMCA Policy na te leven, bescherm je jezelf tegen mogelijke juridische problemen. Wees proactief met het checken en indien nodig verwijderen van foto's, zodat jouw website een plek blijft voor content die op een juiste manier gedeeld wordt.